Kausityöntekijän paluu Suomesta

Marjakausi alkaa monella tilalla olla loppusuoralla ja kausityöntekijät palailevat kotimaihinsa. Kausityötodistus kannattaa ottaa myös paluumatkalle mukaan, jotta EU:n ulkorajan ylitys sujuu ilman hankaluuksia. Muistuttakaa myös ensimmäistä kertaa Suomessa olleita työntekijöitä pitämään henkilötunnuksensa tallessa seuraavia kausia varten.

Mansikkaisäntä 2018

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ry on valinnut vesantolaisen Hannu Savirannan vuoden 2018 mansikkaisännäksi.

Hannu Saviranta on tehnyt pitkän uran mansikan- ja herukanviljelijänä ja hän on ollut kehittämässä marja-alaa Suonenjoen marjanviljelijäin johtokunnan jäsenenä vuodesta 2009. Hannu on myös toiminut Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Kuopion piirin johtokunnassa toistakymmentä vuotta. Jatka lukemista ”Mansikkaisäntä 2018”

Mansikan pääsato kypsyy Suonenjoella

Suonenjoen mansikan pääsatoa kerätään parhaillaan. Tarjolla on monia erilaisia ja eriaikaisia lajikkeita, joten mansikkaa on saatavilla pitkin kesää – myös loppukesällä. Kotimaista vadelmaa on saatu jo jonkin aikaa kausihuoneista ja heinäkuun aikana vadelmaa saadaan myös avomaalta.

Tietosuoja-asetus

Suomen ja Euroopan unionin tietosuojalait uudistuivat. EU:n yleistä tietosuoja-asetusta sovelletaan 25.5.2018 alkaen kaikissa EU:n jäsenmaissa. Tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation, GDPR) sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen henkilötietojen käsittelyyn ja sen tavoitteena on parantaa rekisteröidyn asemaa.

Olethan huolehtinut yrityksesi tietosuoja-asiat ajantasalle!

Tutustu Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen tietosuojaselosteeseen täältä>>

Marjojen parhaaksi!

Hankkija ja Marjaosaamiskeskus järjestävät yhteistyökumppaneiden kanssa uudenlaisen koulutuspäivän marjanviljelijöille 7.11.2017

Tarjolla on keskustelevaa tiedonvaihtoa pienryhmissä mm. kastelujärjestelmistä, lannoituksesta, kasvitaudeista ja tuholaisista, koetilan kuulumisista, taimityypeistä ja uusista lajikkeista, marjamarkkinoista sekä yhdistystoiminnasta.

Ilmoittaudu 30.10.2017 mennessä tästä

Tilaisuus on maksuton.

Jatka lukemista ”Marjojen parhaaksi!”

Marjakausi jatkuu vielä

Koulut ovat jo alkaneet ja arkinen aherrus aloitettu. Puhtia päivään saat kotimaisista marjoista, joita on myöhäisen kesän takia edelleen hyvin saatavilla. Kausihuoneista kotimaisia vadelmia on saatu pitkin kesää ja nyt myös avomaan vadelmat alkavat kypsyä Pohjois-Savossa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman sesonkiaikaa. Myös mustaherukat ja pensasmustikat kypsyvät tähän aikaan. Tarjolla on jo rasiamarjoja ja pian tulevat myyntiin myös herukkalaatikot mehustajille. Pensasmarjojen sato on nyt parhaimmillaan. Myös kotimaista mansikkaa on edelleen saatavilla, vaikka mansikan pääsato onkin jo kerätty. Pohjois-Savossa mansikkaa saadaan syyssadosta ja kausihuoneista syyskuulle saakka, mikäli säät pysyvät suotuisina. Jatka lukemista ”Marjakausi jatkuu vielä”

Tervetuloa maistelemaan!

Huomenna tiistaina 25.7. klo 8-16 välisenä aikana Marjanviljelyn koetilalle voi tulla maistamaan kokeissa olevia mansikkalajikkeita (tunnelissa viljellyt Clery ja Malling Centenary sekä avomaalla viljelty Nobel) sekä tutustumaan kokeisiin. Tervetuloa!

Mikäli haluat vierailla koetilalla muina aikoina, ota yhteyttä Raija Kumpulaan puh. 0207 464 630

Mansikkaisäntä 2017

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ry on valinnut Matti Mölkäsen vuoden 2017 mansikkaisännäksi.

Matti Mölkänen on tehnyt pitkän uran mansikan ja muiden marjojen parissa ja hän on ollut kehittämässä marja-alaa niin markkinoinnin kuin tuotekehityksen osalta.

Matti tutustui marja-alaan vuosina 1983—1985 kesätyössään E-osuuskunta Ekan palveluksessa. Työtehtäviin tuolloin kuuluin mansikoiden osto ja myynti. Tuohon aikaan ostajat noutivat mansikat tiloilta omilla kuorma-autoillaan jakelupisteille, missä lavat koottiin ja lähetykset jaettiin eteenpäin ympäri Suomea. Tuolloin mansikan päälajikkeina oli Senga Sengana sekä Zefyr. Lyhyen aikaa Matti työskenteli myös rehumyyjänä K-maatalous Pasasella, mutta vuonna 1989 hän siirtyi töihin Pakkasmarjalle.

Pakkasmarjan palveluksessa Matti on ollut monenlaisissa töissä; niin tuotannossa, tuoremarjakaupassa kuin pakastemarjan parissa. Vuonna 2000 Matti siirtyi kehittämään Marja Puree -tuoteperhettä ja pääsipä hän pokkaamaan työstään myös palkinnon vuonna 2004, kun Marja Puree palkittiin vuoden Tähtituotteena.

Vuonna 2010 Matin tehtävät muuttuivat jälleen, kun hän alkoi keskittyä viljelijäsopimusten ja raaka-aineostojen tekoon. Vuosien mittaan Matti on tullut monelle viljelijälle tutuksi – erityisesti viimeiset seitsemän vuotta Matti on ollut tiiviisti yhteydessä viljelijöiden kanssa. Pitkän uran aikana hän on nähnyt monta erikoista satokautta sekä marjanviljelyn rakennemuutoksen; tilakoot ovat kasvaneet ja viljely on muuttunut ammattimaisemmaksi. Oman positiivisen vaikutuksen alan kehittymiseen on tuonut myös sopimusviljelyn antama turva sadon markkinoinnissa.

Ensi vuonna Matti on suunnitellut jäävänsä eläkkeelle. Suonenjoen marjanviljelijäin yhdistys haluaa omalta osaltaan kiittää Mattia hänen työstään alan puolesta. Olkoon tämä tunnustus kiitoksemme siitä.