Uutta tietoa marjojen terveysvaikutuksista

Marjoilla on pitkään tiedetty olevan myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Mansikan, vadelman, mustaherukan, mustikan ja puolukan terveysvaikutuksista on tehty tuore kirjallisuuskatsaus osana Hyvinvointia Elintarvikkeista -hanketta. Kirjallisuusselvityksen on koonnut dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta.

Marjoilla on monia hyviä ravitsemuksellisia ominaisuuksia kuten vähäenergisyys ja runsaskuituisuus. Lisäksi ne sopivat myös laktoosia ja gluteenia välttäville. Marjat sisältävät vähemmän sokereita kuin hedelmät eikä niissä ole muitakaan terveydelle haitallisia aineita. Kotimaisia marjoja voi huoletta syödä tuoreena eikä niitä tarvitse kypsentää, jolloin vitamiinit säilyvät. Marjojen sisältämät hyödylliset aineet kestävät hyvin myös pakastusta.

Ravintoaineiden lisäksi niissä on runsaasti erilaisia polyfenoleja. Terveyden kannalta mielenkiintoisimpia polyfenoleja ovat antosyaanit, joilla on havaittu olevan monipuolisia vaikutuksia terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisyssä. Antosyaaneja on paljon punaisissa ja tummissa marjoissa. Mitä tummempi marja, sitä enemmän siinä on antosyaaneja. ”Silti syömme tuontihedelmiä paljon enemmän kuin omia marjojamme, vaikka marjat ovat ravinto- ja polyfenolisisällöltään niitä parempia” tuumaa Hyvinvointia elintarvikkeista -hankkeen projektipäällikkö Vuokko Niemitalo ja lisää, että ravitsemuksellisten hyötyjen ohella marjat antavat väriä ja makua ruokavalioon ja ovat kotimaista lähiruokaa.

Dosentti Riitta Törrönen kertoo, että viime vuosina on tutkittu marjojen vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiin ja riskitekijöihin. Näiden yleisten sairauksien taustalla on ns. matala-asteinen tulehdus. Marjojen sisällyttäminen ruokavalioon saattaa olla yksinkertainen keino tällaisen tulehduksen hillitsemiseksi. Tulevaisuudessa tärkeä tutkimusalue saattaa olla aivojen terveys. Jo nyt on lupaavaa tutkimustietoa siitä, että marjat voisivat viivästyttää ikääntymiseen liittyvien muistiongelmien ilmaantumista.

Mansikka tunnetaan sitrushedelmien veroisena C-vitamiinin lähteenä. Laajoista yhdysvaltalaisista tutkimuksista on saatu uutta tietoa mansikan terveellisyydestä. Niissä mansikan käyttö on pienentänyt riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja kakkostyypin diabetekseen. Mansikan säännöllinen nauttiminen voi alentaa kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin (’huono kolesteroli’) pitoisuuksia sekä elimistön tulehdustilaa. Mustikkaa suositellaan muistiongelmien ehkäisyyn, mutta myös mansikan hyödyistä on saatu alustavaa tutkimustietoa.

Mustikkaa pidetään supermarjana suuren antosyaanipitoisuutensa vuoksi. Ei kuitenkaan pidä unohtaa mustaherukkaa, joka on mustikkaa monipuolisempi supermarja. Siinä on yli kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Lisäksi siinä on paljon myös E-vitamiinia ja kuitua, antosyaaneja ja muita polyfenoleja sekä terveellistä siemenöljyä. Mustaherukka tasoittaa verensokerin vaihtelua, ja on hyväksi verisuonille. Erityisesti näytepäätetyötä tekevien kannattaa lisätä mustaherukkaa ruokavalioonsa, sillä sen on todettu vähentävän silmien rasittumista sekä parantavan ääreisverenkiertoa yläraajoissa ja hartialihaksissa.

Kirjallisuuskatsaukseen voi tutustua Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n sivuilla osoitteessa: http://www.savogrow.fi/ajankohtaista/tuore_kirjallisuuskatsaus_marjojen_terveysvaikutuksista.462.news