Mansikkaisäntä 2017

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ry on valinnut Matti Mölkäsen vuoden 2017 mansikkaisännäksi.

Matti Mölkänen on tehnyt pitkän uran mansikan ja muiden marjojen parissa ja hän on ollut kehittämässä marja-alaa niin markkinoinnin kuin tuotekehityksen osalta.

Matti tutustui marja-alaan vuosina 1983—1985 kesätyössään E-osuuskunta Ekan palveluksessa. Työtehtäviin tuolloin kuuluin mansikoiden osto ja myynti. Tuohon aikaan ostajat noutivat mansikat tiloilta omilla kuorma-autoillaan jakelupisteille, missä lavat koottiin ja lähetykset jaettiin eteenpäin ympäri Suomea. Tuolloin mansikan päälajikkeina oli Senga Sengana sekä Zefyr. Lyhyen aikaa Matti työskenteli myös rehumyyjänä K-maatalous Pasasella, mutta vuonna 1989 hän siirtyi töihin Pakkasmarjalle.

Pakkasmarjan palveluksessa Matti on ollut monenlaisissa töissä; niin tuotannossa, tuoremarjakaupassa kuin pakastemarjan parissa. Vuonna 2000 Matti siirtyi kehittämään Marja Puree -tuoteperhettä ja pääsipä hän pokkaamaan työstään myös palkinnon vuonna 2004, kun Marja Puree palkittiin vuoden Tähtituotteena.

Vuonna 2010 Matin tehtävät muuttuivat jälleen, kun hän alkoi keskittyä viljelijäsopimusten ja raaka-aineostojen tekoon. Vuosien mittaan Matti on tullut monelle viljelijälle tutuksi – erityisesti viimeiset seitsemän vuotta Matti on ollut tiiviisti yhteydessä viljelijöiden kanssa. Pitkän uran aikana hän on nähnyt monta erikoista satokautta sekä marjanviljelyn rakennemuutoksen; tilakoot ovat kasvaneet ja viljely on muuttunut ammattimaisemmaksi. Oman positiivisen vaikutuksen alan kehittymiseen on tuonut myös sopimusviljelyn antama turva sadon markkinoinnissa.

Ensi vuonna Matti on suunnitellut jäävänsä eläkkeelle. Suonenjoen marjanviljelijäin yhdistys haluaa omalta osaltaan kiittää Mattia hänen työstään alan puolesta. Olkoon tämä tunnustus kiitoksemme siitä.