Mansikkaisäntä 2018

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ry on valinnut vesantolaisen Hannu Savirannan vuoden 2018 mansikkaisännäksi.

Hannu Saviranta on tehnyt pitkän uran mansikan- ja herukanviljelijänä ja hän on ollut kehittämässä marja-alaa Suonenjoen marjanviljelijäin johtokunnan jäsenenä vuodesta 2009. Hannu on myös toiminut Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Kuopion piirin johtokunnassa toistakymmentä vuotta.

Marjanviljely lisääntyi Vesannolla 80-luvulla, kun paikkakunnalla toiminut Sonkari Oy, joka osti suuria määriä marjaa mehujen ja hillojen raaka-aineeksi. 80-luvu olikin herukanviljelyn kulta-aikaa Vesannolla. Tuolloin myös Savikaarteen tilalla luovuttiin karjanpidosta ja aloitettiin mansikan- ja herukanviljely. Tuohon aikaan tilan isäntänä toimi Hannu isä Veli Saviranta. Hannu oli mukana marjanviljelytyössä alusta alkaen. Oppia marjanviljelyyn haettiin alkuun mm. Raimo Romon koeviljelmiltä, missä Hannu myös työskenteli monena kesänä konetöissä. Vuonna 1994 Hannu aloitti Savikaarteen tilan isäntänä sukupolvenvaihdoksen myötä. Aluksi viljelyssä oli noin 10 hehtaaria marjoja – pääasiassa mustaherukkaa ja mansikkaa, mutta onpa tilalla viljelty myös vadelmaa. Pikkuhiljaa viljelyalaa on kasvatettu herukan osalta 28 hehtaariin ja mansikan 7 hehtaariin. Herukan osalta viljelyä pystyisi vielä laajentamaan, jos sopivia peltoja olisi tarjolla, mutta mansikanviljelyn lisääminen vaatisi jo enemmän investointeja, kertoo Saviranta. ”Herukka kun pystytään koneellisesti korjaamaan, mansikanpoimintaan tarvittavalle työvoimalle pitäisi rakentaa lisää majoitustiloja”, Hannu jatkaa. Savikarteen tilalla ollaan edelleen kehittämishaluisia. Hannun pojat ovat olleet viljelytyössä mukana ja yksi heistä onkin suunnitellut jatkavansa viljelyä tulevaisuudessa.

Suonenjoen marjanviljelijäin yhdistys haluaa omalta osaltaan kiittää Hannua hänen työstään alan puolesta. Olkoon tämä tunnustus kiitoksemme siitä.